Det kan finns olika skäl till varför man behöver tillgång till en webbserver. Vanligaste skälet är att man vill kunna hosta webbplatser på internet. Om detta är den huvudsakliga anledningen finns det flera olika slags webbservrar att välja mellan:
Webbhotell är den enklaste formen av webbserver, där du delar värddator med en mängd andra användare. Fördelen med denna lösning är att du slipper krångliga konfigurationer och inte behöver betala mer än nödvändigt.
Virtuell Server Hosting är en partitionerad/uppdelad fysisk server där varje användare garanteras en viss mängd kraft och lagringsutrymme.
Jämför VPS här – prestanda & kostnad
Dedikerad Server Hosting ger dig tillgång till en faktisk fysisk egen webbserver som står placerad i webbhotellets serverhall.
Jämför Dedikerat här – utrusning & kostnad
Om du tänkt sätta upp en spelserver eller en större avancerad webbplats kan det eventuellt vara värt att hyra eller köpa en egen server som placeras hemma eller hos uthyrningsföretagets serverhall. Normalt räcker en dedikerad server hos webbhotell men ibland kan en egen hemmaserver vara att föredra. Fördelen med att ha en helt egen server är att du även kan förändra och konfigurera hårdvaran i datorn.
Köpa webbserver
Även om det i praktiken går att konfigurera om i princip vilken dator som helst till server, är det viktigt att känna till de flaskhalsar som kan uppstå om datorn som används till värddator är undermålig.
Vilken processorkraft, hur mycket ramminne och hur snabba hårddiskarna behöver vara beror i första hand på hur välbesökt din webbserver väntas bli. Om du driver en mycket välbesökt webbplats, populär webbutik eller spelserver krävs mycket kraft och ibland kan det till och med vara nödvändigt att dela upp besökarna över flera servrar.
HP är välkända för att göra bra servrar, men som du enbart behöver enklare variant kan räcker en billig Raspberry Pi gott och väl. För att göra om din dator till en webbserver behöver du sedan ett program, två rekommendationer är Webmin samt arkOS fler programvaror hittar du här.