Skapa egen hemsida

Vill du skapa egen hemsida enkelt och snabbt? I sådana fall är du inte ensam. Förr i tiden krävde en webbsida en djup kunskap inom teknik och design medans det idag finns en mängd tjänster där du själv kan göra samma sak. Helt utan tekniska förkunskaper. Det låter kanske för bra för att vara sant, och många antar lätt att det krävs mer än vad man först tror för att skapa egen hemsida. Verkligheten är dock annorlunda än platsen dit tankarna lätt vandrar iväg och faktum är att göra sin egen hemsida är enklare än någonsin. Men hur exakt går det till?

Gratis blogg eller vanlig hemsida – vad ska man välja

När man talar om hemsidor så finns det en uppsjö av olika typer samt varianter. Du har allt ifrån e-handelsbutiker samt webbshop-lösningar där man kan lägga upp produkter och låta besökare handla online. Till att ha hemsidor för föreningar eller organisationer såsom företag där information istället är det primära budskapet. Eller så ibland kanske man inte alls har ett företag utan istället vill ha en gratis blogg för ett personligt syfte såsom fritidsintresse eller åsiktsventilation.

Exakt vilken typ av hemsida man ska välja blir därför svårt att svara på. Ett företag kanske har mer nytta av en gratis hemsida som i huvudsak fokuserar på att vara en kanal för att nå ut med informativa budskap snarare än blogginlägg. Med andra ord överväg först noggrant vilken typ av hemsida du är ute efter och vad som passar dina behov bäst. För alla lösningar ser inte likadana ut och även om du har en god vän som rekommenderat en viss typ av verktyg för att skapa egen hemsida gratis så kanske det inte fungerar lika bra för dig. Alltså är det viktigt att göra sina egna efterforskningar samt behovsanalys.

Skapa egen hemsida från grunden

Det finns också såklart andra sätt än att använda färdiga verktyg och mallar för att skapa en hemsida – nämligen från grunden. Detta ligger mycket i ditt eget intresse för teknik och lärande. Men om du är intresserad av att verkligen veta hur en hemsida ser ut bakom kulisserna kan det vara värt att gå till biblioteket och tillbaka till skolbänken. Böcker som tar upp ämnet finns det gott om. Kom bara ihåg att det tar längre tid samt kräver en hel del mer personlig investering i form av tid jämfört med om du vill skapa egna hemsidor med hjälp av färdiga lösningar.

Lagra hemsida

Oavsett om du väljer färdiga verktyg eller att sätta näsan i en trave med böcker så måste du i slutändan ha någonstans att förvara din hemsida på. Ett så kallat webbhotell. Ifall du använder en färdig lösning för att bygga en egen hemsida för bröllop eller till exempel ditt företag så brukar webbhotell (serverplats) kunna ingå. Annars så får man gott undersöka saken själv samt höra av sig till olika webbhotell för att jämföra erbjudanden.

Med det sagt så kan vi enkelt konstatera att branschen för hemsidor har utvecklats i allt stadigare takt. Att idag skapa sin egen hemsida är alltså inget konstigt alls – utan tvärtom. Mer och mer normalt. Så varför inte haka på trenden?