Domänöverlåtelse

Om du skall sälja eller köpa en domän som är registrerad måste en domänöverlåtelse ske innan ett ägarbyte kan genomförs. I huvudsak består en domänöverlåtelse av ett dokument där de domännamn som skall byta ägare listas. Dokumentet behöver sedan kompletteras med uppgifter om nuvarande innehavare (från vilken överlåtelsen sker) samt den nya innehavaren (till vilken överlåtelsen sker). Därefter behöver dokumentet normalt signeras av båda parter.

Att tänka på vid domänöverlåtelse:

  • Det är mycket viktigt att alla uppgifter blir rätt, annars kommer kanske inte överlåtelsen kunna genomföras korrekt.
  • Du behöver i regel ha tillgång till både skrivare och skanner.
  • Skriv tydligt annars kan webbhotellet kanske inte läsa av dokumenten.
  • Gör aldrig en domänöverföring till en okänd köpare innan du fått betalt, sker ägarbytet innan betalning kan du få svårt att få ut pengar för köpet.

Bäst i test

Vi har testat domänöverlåtelse hos tre webbhotell: Crystone, Binero och Loopia. Så här blev resultatet:

1. Bästa domänöverlåtelsetjänsten av de tre har Loopia utan snack. I vårt fall valde vi att överlåta hela domänkontot från ett företag till ett annat, men man kan enkelt välja enskilda ägarbyten genom att kryssa för utvalda domännamn. Signera med bankID i vårt fall MobiltBankID. Möjlighet finns även att skicka in blankett per post.
2. Binero var inte riktigt lika smidigt som Loopia, men det gick ändå relativt snabbt att få igenom domänöverlåtelsen. Dokumenten ladda vi ner och upp på förmiddagen, strax efter lunch hade Binero ordnat med ägarbytet. Även i detta gjorde vi en överlåtelse av ett helt domänkonto.

3. Den inbyggda tjänsten hos Crystone fungerade ej som önskat. Provade med att både överlåta hela kontot och enskilda domännamn, men det gick inte. Istället fick vi ta kontakt med supporten som varit mycket tillmötesgående, tyvärr drog ärendet ut på tiden och det var först två dagar senare som kundtjänst skickade ett korrekt färdigställt överlåtelsedokument. I skrivandets stund har ägarbytet ännu inte behandlat och gått igenom.

Tyvärr är det inte första gången som denna typ av problem uppstår hos Crystone. Samtidigt vill jag understryka att supporten verkligen varit hjälpsam men dessvärre hjälper inte en trevlig kundtjänst om webbhotellet på det hela inte levererar.