Köpa domänadress – så skaffar man egen domän

Det finns ett par olika möjligheter att skaffa egen webbadress som sedan kan kopplas till ett webbhotell. Om du hittar ett namn som inte är upptaget kan du registrera ditt valda domännamn hos en registrerar. Skulle domänadressen vara upptagen kan du annars prova att köpa domänen direkt från den befintliga ägaren istället. Det finns även en stor andrahandsmarknad där domänmoguler och privatpersoner säljer mer eller mindre attraktiva domännamn.

Att nyregistrera domäner är förhållandevis billigt, men att köpa loss premiumnamn kan kosta en hel del. I synnerhet kan priserna på domäner innehållande kommersiellt viktiga nyckelord springa iväg ordentlig, exempelvis såldes lakrits.se för nästan 150 000 kr.

Så kan du kontrollera vilket domännamn som är ledigt

Du kan enkelt ta reda på om ett namn är ledigt eller ej, genom att besöka ett webbhotell som registrerar domännamn. Vid sökning indikeras huruvida namnet är ledig eller inte, dessutom saknas en registreringsknapp om domänen inte är tillgänglig.

För att ta reda på vem som registrerat domännamnet kan du använda en WHOIS-tjänst och sedan (om det rör sig om en .se adress) kontrollera ägarskapet hos IIS.

Köpa ledigt domännamn

Alla lediga domännamn kan bokas genom webbregistrering. I samband med registreringen anger du om domänen skall stå på dig personligen eller ett företag. Det är bra att fylla i så korrekta uppgifter som möjligt direkt vid köp, så slipper du byta ägare på domänen i ett senare skede.

Om du är mycket mån om att registrera ett domännamn bör du se till att köpa med kreditkort snarare än faktura, eftersom domänregistreringen sker först i samband med fullgjord betalning.

Olika ändelser beroende på toppdomäner

Många länder runt om i världen har egna toppdomäner. Detta märks genom att ändelsen på domännamnet varierar beroende på land, t.ex har vi i Sverige .se, Norge .no och Danmark .dk. Därutöver finns ett antal andra ändelser som .com som indikerar att det handlar om en kommersiell sajt samt ytterligare andra domänändelser som .org, .biz och .nu. I takt med att Internet växer och hemsidorna blir fler tillkommer ständigt nya toppdomäner.